[googlea96fadb9f81aeb5e.html]

På taket i Cabanas, Algarve

Det började en vinterdag. Vi kände oss sugna på att resa igen och började fundera på att åka någonstans inte långt ifrån Sverige, där det är lagom varmt och det går att spela golf i mars. Vi bestämde oss att flyga till Algarve i Portugal. Det visade sig att det som planerades som en vanlig resa blev för oss början på en ny och otroligt spännande äventyr. Under en vecka upptäckte vi ett oförglömligt land med oändligt många spännande platser, med godmodiga och vänliga människor, fantastiskt goda vinerna från Alentejo, fisk- och skaldjurrestauranger där man alltid serverar dagsfärsk fisk. Vi glömmer aldrig smaken av fish and chips i Cabanas de Tavira som serverades direkt från stekpannan.

 Flygresan med Ryan Air från Skavsta till Faro tog knappt 4 timmar. Planet var fullbokat och det visade sig att många åkte dit för att spela just golf. Det sägs att Algarves milda och behagliga klimatet året attraherar många turister. Under sommaren får man nästan garanti för solen, under vintern kan det bli 15 grader, har man tur med vädret så kan det bli över 20 grader i januari.

 Så vad är så speciellt med Algarve? Namnet Algarve kommer från arabiskan al-Gharb och betyder länderna i väster. Det är morerna som lämnade tydliga spår i den portugisiska kulturen och arkitekturen som gav namnet åt Algarve. Influenser från den moriska tiden märks överallt, många hus i Portugal täcks av det dekorativa kaklet på husväggarna.


 

Kusten i Lagos, Algarve.

Vi bestämde oss att bara slappna av och njuta av solen, golfen och korta upptäcktsfärder in i landet. Vi hyrde en lägenhet i Cabanas nära Tavira, en liten pittoresk stad, bara 20 minuter från flygplatsen i Faro. Att hyra en bil genom blev inte så dyrt, det kostade bara 100 Euro. Det var en mysig etage lägenhet med en takterrass med utsikt över Atlanten. Vi satt där varje kväll, läste om Portugal och funderade på vad vi kunde hitta på dagen efter. 

Romersk bro i Tavira

Vi brukade börja dagen med en morgonpromenad på stranden i Manta Rota. Känslan av oändlighet, havet och stranden som aldrig tar slut var helt fantastisk. En total avslappning och lycka. De fantastiska, milsvida stränderna räknas faktiskt som de bästa i Europa. De sträcker sig längst med hela Algarve, vid Albufeira är de gömda bakom honungsfärgade sandstensklippor.Väster om Faro sträcker de sig nästan vid hela sydkusten. 

Sandstranden vid Manta Rota

 Öster om Faro hittade vi en naturreservat Ria Formosa Formosa som sträcker sig mellan Loulé, Faro, Olhao, Tavira och Vila Real de Santo Antonio. Ria Formosa räknas som en av 7 underverk i Portugal. Det är ett flodområde med sandrev, laguner och sumpmark som ständigt förändras beroende på ebb och flod. Det är även en boplats för många olika fågel- och djurarter. Storkar verkar vara ständiga besökare där, vi har sett många av dem i Ria Formosa och även mitt i Faro.

Ebb vid Ria Formosa 

Utsikten från Fabrika över Ria Formosa

Algarve är helt klart ett paradis för oss golfare. Det finns en mängd av golfbanor, flera med utsikt över Atlanten. Att spela golf i Algarves vackra natur blir en oförglömlig upplevelse. Benamor golf ligger i ett kuperat landskap nära Tavira med vacker utsikt ät all håll, Quinta da Ria en 18 hålls bana vid havet mellan Tavira och Vila Nova de Cacela. Castro Marim Golfe ligger i det stilla bergslandskapet norr om Castro Marim. 

Golfbanan Quinta da Ria slingrar sig i en vacker terräng med utsikt över Atlanten

 Den vackra naturen, dofterna av blommande buskar, blommor och träd och även en blogg Man ser floden av Anna och Jan fick oss att vilja upptäcka Portugal även bortom stranden och vinden från Atlanten.

Vi åkte på upptäcktsfärd in i landet mot Mertola. Vi valde en slingrande väg längst med floden Guadiana och upptäckte ett historiskt landskap med kuperade kullar och skog, byar, bondgårdar, slott och kyrkor. Vi upptäckte en fantastisk vandringsled som slingrade sig genom ängar med doftande ljung och fjärillavendel, genom skogar med kastanjeträd, pinjer och palmer. Det finns en speciell snårskogsvegetation i Portugal som kallas matos. Den består av bland annat salvia, rosmarin, vilda olivträd och vilda blommor. Doften av alla blommor och utsikten över små dalar och åsar när vi vandrade blev oförglömlig. Jorden i dalarna har en röd färg och där frodas Johannesbrödsträd, mandel, apelsin, citronträd och fikonbuskar. Vi läste att de fördes till Portugal av morerna.

 Johannesbrödträdet är en fascinerande träd. Det heter på arabiska kirat och har frökapslar som ser ut som en ärtbalja och innehåller proteinrika bönor. De används i bland annat i kakor.Smaken är väldigt specifik och påminner om choklad blandad med honung. Vi köpte en sorts marmelad gjort av Johannesbröd bönor. Gott! Mandelträd blommade faktiskt i mars när vi var där, jorden var helt täckt av vita blomblad. Jag läste någonstans att enligt legenden var det en morisk kung som lät plantera dem runt sitt slott och på landsbygden för att hans skandinaviska drottning som längtade hem skulle känna sig som i sitt hemland. De fallande vita blommorna skulle påminna henne om vintertiden i Skandinavien.

 På vägen till Mertola såg vi också fantastiska medeltida slott och enorma jordbruksmarker som brukats sedan romartiden. Det finns en spännande historia kring kusten och längst med Guardiana. Många kust och flod städer har sett generationer av sjöfartshandlare av olika härkomst, fenicier, greker, kelter, karthager, romare, morer och många andra som lämnade ett rikt arv efter sig som alla fantastiska slott och historiska byggnader.
 

 Vi kom hem efter en omtumlande resa, helt otrolig att man kan upptäcka så mycket på en så kort tid. Vi träffade en svensk par som berättade att de köpte en lägenhet i Tavira och åker dit så ofta de kan. Det är många svenskar som börjar upptäcka Portugal och köper lägenheter och hus där och vi förstår nu varför. Vi har redan bokat våra biljetter dit. Det är klart att vi återvänder för att se vad Portugal har har mer att erbjuda oss.

 Om du vill vill läsa mer om livet i Portugal läs bloggen Man ser floden av Anna och Jan. http://www.portugal-alentejo.se/Den har inspirerat oss, kanske kan den inspirera dig med.

 Text och foto: Copyright Vaccinationinorrkoping.se/resorochvaccin

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

[googlea96fadb9f81aeb5e.html]