[googlea96fadb9f81aeb5e.html]

 Coronaviruset -var rädd om dig och dina medmänniskor

Det är viktigt att vi hjälps åt att minska ökningen på Corona smittspridning så alla som blir allvarligt sjuka dessa dagar får komma på akutmottagning och få den hjälp de behöver. När många blir sjuka samtidigt på grund av covid-19 dvs Coronaviruset, belastas sjukvården. Blir väldigt många svårt sjuka och behöver intensiv vård så kanske mäktar sjukvården inte med det till slut. Så alla kan göra en viktig insats och bidra till att begränsa smittan. Hur gör vi det?

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Noggrant och ofta. Använd handspritt om du har det hemma. Ta inte någon i hand just nu. Stanna hemma om du känner dig hängig, sjuk, har feber, snuva, halsont och hosta - till symtomen gått över och ytterligare 2 dygn. Du ska alltså inte gå till förskola, skola eller jobb och inte heller till fritidsaktiviteter och sammankomster. Ta ditt ansvar och för inte smittan vidare.

Gå hem direkt vid förkylningssymptom. OCH STANNA HEMMA! Tycker du att det spelar ingen roll, att för de flesta är covid-19 en lindrig sjukdom? Tänk då på att för den personen som är i riskgruppen och har allvarlig underliggande sjukdom kan covid-19 bli livshotande. Det kan vara äldre grannen som åker hiss med dig, det kan vara den trevliga kassörskan i affären som har diabetes, småbarnsmamman med svår immunsjukdom som sitter bredvid dig i bussen, det är också tonåringen i affären som tar cellgiftsbehandling och hoppas på att bli frisk. Genom att visa hänsyn och använda sunt förnuft räddar du kanske någons liv när du stannar hemma.

Begränsa dina sociala kontakter även om du är frisk för att hålla nere hastigheten på smittospridningen. Träffa inte dina kompisar som är lite förkylda men hjälp till med veckohandlingen. Fråga dina äldre grannar om de behöver hjälp med att handla mat. Ställ matkassen utanför dörren. Be grannen om hjälp om du är sjuk. Gå inte till affären!

Ställ in det stora födelsedagskalaset, flytta det framåt i tiden. Hoppa över den där fredagsfikan på cafét, ta take away istället eller beställ mat på nätet.

Om du känner dig mycket sjuk ring 1177. Om du har svårt att andas ring 112.  Det finns mer information om covid-19 på 1177.se. Har du allmänna frågor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 alla dagar dygnet runt.

Kommentera gärna:

[googlea96fadb9f81aeb5e.html]