[googlea96fadb9f81aeb5e.html]

Det märks att fler och fler i Norrköping oroar sig för mässling efter det pågående utbrottet i Göteborgstrakten. Det är många som har vaccinerat sig hos oss under januari och februari månad. Vi får många frågor om sjukdomen och i enlighet med Folkinstitutets riktlinjer rekommenderar vi alla som ska åka utomlands och som är osäkra om de har skydd att vaccinera sig. Risken att smittas i Sverige är inte så stor däremot är den mycket högre i många andra länder. Om du är osäker och inte kommer ihåg om du har vaccinerats eller haft sjukdomen så kan du vaccinera dig, det är ofarligt att vaccinera sig igen. Alla barn erbjuds idag vaccination inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Vilket vaccin rekommenderas för vuxna?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar kombinationsvaccin dvs MMR som skyddar mot mässling samt även påssjuka och röda hund. Endast kombinationsvaccinet finns idag tillgängligt i Sverige.
För fullgott skydd mot mässling bör man ta två doser. Doserna ges med minst 2-3 månaders intervall.  

Vad är mässling, påssjuka och röda hund?
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till allvarligt sjukdomstillstånd och komplikationer, t.ex. lung- och hjärninflammation hos både barn och vuxna.
Påssjuka är en sjukdom som kan orsaka inflammation av spottkörtlar och hjärnhinneinflammation samt även angripa testiklar, äggstockar och bukspottskörteln.
Röda hund är vanligen en lindrig infektion. Den kan ge hudutslag eller kan vara helt symtomfri. Men för gravida kvinnor däremot som infekteras under tidig graviditet (första 3 månader) innebär detta en mycket hög risk - upp till 90 procent - för allvarliga fosterskador. Därför är det särskilt viktigt att kvinnor i fertil ålder har ett skydd mot röda hund. Eftersom MRR-vaccinet inte får ges under pågående graviditet är det viktigt att de som saknar immunitet vaccineras före en graviditet. Vaccinet kan också ges efter förlossningen om det upptäcks att kvinnor saknar immunitet, som skydd inför en eventuell ny graviditet.
 
Symptom på mässling
Den som smittas av mässling kan få symtom som liknar luftvägsinfektion, torrhosta, ont i halsen, hög feber och irriterade ögon. Efter några dagar får man även utslag. Oftast blir man frisk inom två veckor men man kan bli väldigt sjuk under sjukdomstiden.

Vem behöver vaccinera sig mot mässling? 
Personer som är födda i Sverige före 1960 har nästan alltid haft mässling som barn. Du som är född mellan 1960 och 1980 kan behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd mot mässling, om du inte har haft sjukdomen. En liten del av befolkningen som är född mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin. Du som är född mellan 1970 och 1980 har oftast fått endast en dos vaccin, en påfyllnadsdos rekommenderas då. Sedan mitten av 1980-talet har däremot 90–97 procent av alla barn vaccinerats.
Du som är uppvuxen utanför Sverige kan också behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd, om du inte har haft mässling. 

Källor: Folkhälsomyndigheten.se
                1177 Vårdguiden
 

Läs hela inlägget »

Sänkt åldersgräns för en extra vaccindos från 60 till 50 års ålder 
Personer som har fyllt 50 år och ska påbörja sin TBE vaccination rekommenderas att ta 3 startdoser. Vaccinationsschema är enligt följande:
Dos 1
Dos 2: 1 månad efter första dosen
Dos 3:  1-2 månader efter den andra dosen
Dos 4:  5 -12 månader efter tredje dosen
När du har fått din fjärde dos enligt detta schema gäller skyddseffekten i 3 år. För att behålla skyddet längre än så behöver du ta en femte dos vaccin 3 år efter den fjärde dosen vaccin. Därefter rekommenderas en ny dos vaccin var 3:e år.

Läs hela inlägget »
Blir man magsjuk på resan så kan det det förstöra semestern och kan vara farlig för din hälsa. Därför är det viktigt att tänka på en del saker innan och under resan.
Man kan ju få en viss reaktion från magen de första dagarna vilket kan bero på att magen är ovan vid maten och bakteriefloran. Att äta vegetariskt, frukt, wokade grönsaker med ris eller nudlar är ett bra sätt att att undvika magbesvär. Undvik gärna glass, såser som t.ex köttfärssås, råa sallader, rå fisk och kött. Drick vatten bara från flaskan och avstå från is. Ät bara frukt du kan skala och se till att maten är nylagad, ordentligt kokt, stekt eller wokat och ät den rykande het. Tycker du att maten smakar konstigt tveka inte att lämna den tillbaka. 

Om du skulle ändå drabbas av magsjuka drick mycket te med druvsocker. Glöm inte att ta med Imodium, travello eller dimor med på resan. Vätskeersättning i påsar är också bra att att ha med sig. Ett bra vaccin mot kolera och turistdiaré är Dukoral som tas 2-3 veckor innan resan och ger bra skydd. 

Ta gärna handsprit med dig på resan. Tvätta alltid händerna innan maten. Tänk på att även menyer på restauranger innehåller bakterier. Det är många som har hållit i dem innan dig. 
Läs hela inlägget »

Vi har nu fått vaccin mot Hepatit A. Om du ska ta din andra dos och det har gått längre tid än beräknad så försämras inte resultatet på grund av detta. Välkommen.

Läs hela inlägget »

Just nu råder det brist på hepatit A vaccin i Sverige och vi har enbart enstaka doser kvar. Vi ber alla våra kunder som fick SMS påminnelse angående påfyllning att avvakta till oktober. För dig som planerar att resa kan vi rekommendera Twinrix, ett kombinationsvaccin som innehåller skydd mot både Hepatit A och B. Du behöver ta 2 doser med en månads mellanrum inför din resa. Därefter tas påfyllnadsdos om 5 månader för långvarigt skydd. Hinner du inte ta 2 doser Twinrix innan resan så kan du ändå ta en dos vilket ger dig ett ganska bra skydd mot Hepatit A. Efter hemkomsten kan du ta dos 2 och 3 för att få ett långvarigt skydd mot både Hepatit A och B. Detta kan också vara ett alternativ istället för endast Hepatit A vaccin innan resan.

Läs hela inlägget »

Att resa är att upptäcka landets kultur och att smaka dess kulinära specialiteter. Maten är en spännande och viktig del av reseupplevelsen. Det finns mycket kultur i ett lands kök, hur man tillagar maten och vilken tradition som ligger bakom.
 
En av de populäraste efterrätterna i Italien är Tiramisu. Men vem upptäckte den? Det finns många olika historier och legender. Tre olika regioner i Italien, Toscana, Piemonte och Veneto påstår att Tiramisu blev upptäckt där. I Toscana säger de att Tiramisu upptäcktes av en sockerbagare från Sienna. Sockerbagaren ville hedra den snälle Hertigen av Toscana, Cosimo de Medici, som skulle göra ett besök där och han hittade på en efterrätt som är ganska lätt att göra. Han gjorde två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med en god mascarpone kräm emellan och sedan toppad med kakao. Hertigen tyckte så mycket om Tiramisu att han ville ta den till Florence och till hela världen. Sant eller inte sant, faktum är att Tiramisu är jättegott. Detta recept på tiramisu är smaskens!

Tiramisu från Toscana.
 

Tid: 20 minuter + 2 timmar i kylskåpet
4 portioner
 
Utrustning:
Elvisp
Form 15x 20 cm
 
Ingredienser:
2 äggulor
3 msk strösocker
2 msk amaretto (konjak eller annan likör)
225 g mascarpone
12 savoiardikex
1.5 dl starkt kaffe
2 msk kakao
 
Gör så här:
 
Vispa äggulorna tillsammans med sockret till en jämn smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning.

Brygg kaffet och häll det i en skål som det är lätt att doppa hela savoiardikexet i. Doppa kexen, en i taget och lägg sedan det blöta kexet i en form. Tänk på att doppa det jättesnabbt, ca 1 sekund och bara på en sida. Det ska inte vara för blött.

Lägg 6 kex på botten av formen och bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta hälften av kakao.

Lägg på 6 kex till och bred på resten av mascaropnesmeten. Sikta resten av kakao. Låt stå i kylskåpet ca 2 timmar.

Tiramisu blir bäst om man förbereder den dagen innan servering.

                                                   Smaklig  måltid!

Läs hela inlägget »

En kopp kaffe och till det en kaka, en bulle eller en smörgås är en svensk tradition. Överallt i Sverige pågår samma sak, en fika paus på förmiddagen och en till på eftermiddagen, vi svenskar är  en av världens största kaffekonsumenter. Men även om kaffedrickande är typiskt svensk så är inte kaffet svenskt precis. Så hur började det? Någon gång, någonstans i världen måste någon ha upptäckt kaffe.

Enligt en legend var det en etiopisk fåraherde vid namn Kaldi som på 300-talet uppmärksammade att hans getter betedde sig underligt. Ibland började de hoppa omkring utan orsak och var ovanligt fulla av eneri. Han följde efter getterna för att undersöka vad orsakade denna märkliga beteende och upptäckte att de åt röda bär från en buske. Varje gang de åt de röda bönorna fick de fnatt och skuttade oförtröttligt runt. Kaldi smakade på bönorna själv och tyckte att han blev ovanligt pigg av dem.

Kaldi gick till ett munkkloster och berättade för klostrets prior om sin upptäckt. Priorn bestämde sig för att själv undersöka de röda bären. Han plockade några och slog hett vatten över dem och drack sedan den mörka drycken. Även han blev piggare och märkte att han kunde hålla sig vaken längre än vanligt. Priorn bjöd därefter munkarna i klostret på kaffedrycken för att de skulle hålla sig vakna under bönerna på kvällen. Klostret började kallas så småningom
Det vakna klostret.

Odlandet av kaffeplantan spred sig så småningom från Etiopien med hjälp av muslimska pilgrimer som var på väg till Mecka och Medina. De tog med sig kaffebönor till Jemen, Arabien och Egypten.  Där blev drickandet av Kahweh en daglig vana. Så småningom spred sig vanan att dricka kaffe i hela världen och även i Sverige.

Läs hela inlägget »

Det började en vinterdag. Vi kände oss sugna på att resa igen och började fundera på att åka någonstans inte långt ifrån Sverige, där det är lagom varmt och det går att spela golf i mars. Vi bestämde oss att flyga till Algarve i Portugal. Det visade sig att det som planerades som en vanlig resa blev för oss början på en ny och otroligt spännande äventyr. Under en vecka upptäckte vi ett oförglömligt land med oändligt många spännande platser, med godmodiga och vänliga människor, fantastiskt goda vinerna från Alentejo, fisk- och skaldjurrestauranger där man alltid serverar dagsfärsk fisk. Vi glömmer aldrig smaken av fish and chips i Cabanas de Tavira som serverades direkt från stekpannan.

 Flygresan med Ryan Air från Skavsta till Faro tog knappt 4 timmar. Planet var fullbokat och det visade sig att många åkte dit för att spela just golf. Det sägs att Algarves milda och behagliga klimatet året attraherar många turister. Under sommaren får man nästan garanti för solen, under vintern kan det bli 15 grader, har man tur med vädret så kan det bli över 20 grader i januari.

 Så vad är så speciellt med Algarve? Namnet Algarve kommer från arabiskan al-Gharb och betyder länderna i väster. Det är morerna som lämnade tydliga spår i den portugisiska kulturen och arkitekturen som gav namnet åt Algarve. Influenser från den moriska tiden märks överallt, många hus i Portugal täcks av det dekorativa kaklet på husväggarna.


 

Kusten i Lagos, Algarve.

Vi bestämde oss att bara slappna av och njuta av solen, golfen och korta upptäcktsfärder in i landet. Vi hyrde en lägenhet i Cabanas nära Tavira, en liten pittoresk stad, bara 20 minuter från flygplatsen i Faro. Att hyra en bil genom blev inte så dyrt, det kostade bara 100 Euro. Det var en mysig etage lägenhet med en takterrass med utsikt över Atlanten. Vi satt där varje kväll, läste om Portugal och funderade på vad vi kunde hitta på dagen efter. 

Romersk bro i Tavira

Vi brukade börja dagen med en morgonpromenad på stranden i Manta Rota. Känslan av oändlighet, havet och stranden som aldrig tar slut var helt fantastisk. En total avslappning och lycka. De fantastiska, milsvida stränderna räknas faktiskt som de bästa i Europa. De sträcker sig längst med hela Algarve, vid Albufeira är de gömda bakom honungsfärgade sandstensklippor.Väster om Faro sträcker de sig nästan vid hela sydkusten. 

Sandstranden vid Manta Rota

 Öster om Faro hittade vi en naturreservat Ria Formosa Formosa som sträcker sig mellan Loulé, Faro, Olhao, Tavira och Vila Real de Santo Antonio. Ria Formosa räknas som en av 7 underverk i Portugal. Det är ett flodområde med sandrev, laguner och sumpmark som ständigt förändras beroende på ebb och flod. Det är även en boplats för många olika fågel- och djurarter. Storkar verkar vara ständiga besökare där, vi har sett många av dem i Ria Formosa och även mitt i Faro.

Ebb vid Ria Formosa 

Utsikten från Fabrika över Ria Formosa

Algarve är helt klart ett paradis för oss golfare. Det finns en mängd av golfbanor, flera med utsikt över Atlanten. Att spela golf i Algarves vackra natur blir en oförglömlig upplevelse. Benamor golf ligger i ett kuperat landskap nära Tavira med vacker utsikt ät all håll, Quinta da Ria en 18 hålls bana vid havet mellan Tavira och Vila Nova de Cacela. Castro Marim Golfe ligger i det stilla bergslandskapet norr om Castro Marim. 

Golfbanan Quinta da Ria slingrar sig i en vacker terräng med utsikt över Atlanten

 Den vackra naturen, dofterna av blommande buskar, blommor och träd och även en blogg Man ser floden av Anna och Jan fick oss att vilja upptäcka Portugal även bortom stranden och vinden från Atlanten.

Vi åkte på upptäcktsfärd in i landet mot Mertola. Vi valde en slingrande väg längst med floden Guadiana och upptäckte ett historiskt landskap med kuperade kullar och skog, byar, bondgårdar, slott och kyrkor. Vi upptäckte en fantastisk vandringsled som slingrade sig genom ängar med doftande ljung och fjärillavendel, genom skogar med kastanjeträd, pinjer och palmer. Det finns en speciell snårskogsvegetation i Portugal som kallas matos. Den består av bland annat salvia, rosmarin, vilda olivträd och vilda blommor. Doften av alla blommor och utsikten över små dalar och åsar när vi vandrade blev oförglömlig. Jorden i dalarna har en röd färg och där frodas Johannesbrödsträd, mandel, apelsin, citronträd och fikonbuskar. Vi läste att de fördes till Portugal av morerna.

 Johannesbrödträdet är en fascinerande träd. Det heter på arabiska kirat och har frökapslar som ser ut som en ärtbalja och innehåller proteinrika bönor. De används i bland annat i kakor.Smaken är väldigt specifik och påminner om choklad blandad med honung. Vi köpte en sorts marmelad gjort av Johannesbröd bönor. Gott! Mandelträd blommade faktiskt i mars när vi var där, jorden var helt täckt av vita blomblad. Jag läste någonstans att enligt legenden var det en morisk kung som lät plantera dem runt sitt slott och på landsbygden för att hans skandinaviska drottning som längtade hem skulle känna sig som i sitt hemland. De fallande vita blommorna skulle påminna henne om vintertiden i Skandinavien.

 På vägen till Mertola såg vi också fantastiska medeltida slott och enorma jordbruksmarker som brukats sedan romartiden. Det finns en spännande historia kring kusten och längst med Guardiana. Många kust och flod städer har sett generationer av sjöfartshandlare av olika härkomst, fenicier, greker, kelter, karthager, romare, morer och många andra som lämnade ett rikt arv efter sig som alla fantastiska slott och historiska byggnader.
 

 Vi kom hem efter en omtumlande resa, helt otrolig att man kan upptäcka så mycket på en så kort tid. Vi träffade en svensk par som berättade att de köpte en lägenhet i Tavira och åker dit så ofta de kan. Det är många svenskar som börjar upptäcka Portugal och köper lägenheter och hus där och vi förstår nu varför. Vi har redan bokat våra biljetter dit. Det är klart att vi återvänder för att se vad Portugal har har mer att erbjuda oss.

 Om du vill vill läsa mer om livet i Portugal läs bloggen Man ser floden av Anna och Jan. http://www.portugal-alentejo.se/Den har inspirerat oss, kanske kan den inspirera dig med.

 Text och foto: Copyright Vaccinationinorrkoping.se/resorochvaccin

Läs hela inlägget »

Det märks att fler och fler i Norrköping oroar sig för mässling efter det pågående utbrottet i Göteborgstrakten. Det är många som har vaccinerat sig hos oss under januari och februari månad. Vi får många frågor om sjukdomen och i enlighet med Folkinstitutets riktlinjer rekommenderar vi alla som ska åka utomlands och som är osäkra om de har skydd att vaccinera sig. Risken att smittas i Sverige är inte så stor däremot är den mycket högre i många andra länder. Om du är osäker och inte kommer ihåg om du har vaccinerats eller haft sjukdomen så kan du vaccinera dig, det är ofarligt att vaccinera sig igen. Alla barn erbjuds idag vaccination inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Vilket vaccin rekommenderas för vuxna?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar kombinationsvaccin dvs MMR som skyddar mot mässling samt även påssjuka och röda hund. Endast kombinationsvaccinet finns idag tillgängligt i Sverige.
För fullgott skydd mot mässling bör man ta två doser. Doserna ges med minst 2-3 månaders intervall.  

Vad är mässling, påssjuka och röda hund?
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till allvarligt sjukdomstillstånd och komplikationer, t.ex. lung- och hjärninflammation hos både barn och vuxna.
Påssjuka är en sjukdom som kan orsaka inflammation av spottkörtlar och hjärnhinneinflammation samt även angripa testiklar, äggstockar och bukspottskörteln.
Röda hund är vanligen en lindrig infektion. Den kan ge hudutslag eller kan vara helt symtomfri. Men för gravida kvinnor däremot som infekteras under tidig graviditet (första 3 månader) innebär detta en mycket hög risk - upp till 90 procent - för allvarliga fosterskador. Därför är det särskilt viktigt att kvinnor i fertil ålder har ett skydd mot röda hund. Eftersom MRR-vaccinet inte får ges under pågående graviditet är det viktigt att de som saknar immunitet vaccineras före en graviditet. Vaccinet kan också ges efter förlossningen om det upptäcks att kvinnor saknar immunitet, som skydd inför en eventuell ny graviditet.
 
Symptom på mässling
Den som smittas av mässling kan få symtom som liknar luftvägsinfektion, torrhosta, ont i halsen, hög feber och irriterade ögon. Efter några dagar får man även utslag. Oftast blir man frisk inom två veckor men man kan bli väldigt sjuk under sjukdomstiden.

Vem behöver vaccinera sig mot mässling? 
Personer som är födda i Sverige före 1960 har nästan alltid haft mässling som barn. Du som är född mellan 1960 och 1980 kan behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd mot mässling, om du inte har haft sjukdomen. En liten del av befolkningen som är född mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin. Du som är född mellan 1970 och 1980 har oftast fått endast en dos vaccin, en påfyllnadsdos rekommenderas då. Sedan mitten av 1980-talet har däremot 90–97 procent av alla barn vaccinerats.
Du som är uppvuxen utanför Sverige kan också behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd, om du inte har haft mässling. 

Källor: Folkhälsomyndigheten.se
                1177 Vårdguiden
 

Läs hela inlägget »

Sänkt åldersgräns för en extra vaccindos från 60 till 50 års ålder 
Personer som har fyllt 50 år och ska påbörja sin TBE vaccination rekommenderas att ta 3 startdoser. Vaccinationsschema är enligt följande:
Dos 1
Dos 2: 1 månad efter första dosen
Dos 3:  1-2 månader efter den andra dosen
Dos 4:  5 -12 månader efter tredje dosen
När du har fått din fjärde dos enligt detta schema gäller skyddseffekten i 3 år. För att behålla skyddet längre än så behöver du ta en femte dos vaccin 3 år efter den fjärde dosen vaccin. Därefter rekommenderas en ny dos vaccin var 3:e år.

Läs hela inlägget »
Blir man magsjuk på resan så kan det det förstöra semestern och kan vara farlig för din hälsa. Därför är det viktigt att tänka på en del saker innan och under resan.
Man kan ju få en viss reaktion från magen de första dagarna vilket kan bero på att magen är ovan vid maten och bakteriefloran. Att äta vegetariskt, frukt, wokade grönsaker med ris eller nudlar är ett bra sätt att att undvika magbesvär. Undvik gärna glass, såser som t.ex köttfärssås, råa sallader, rå fisk och kött. Drick vatten bara från flaskan och avstå från is. Ät bara frukt du kan skala och se till att maten är nylagad, ordentligt kokt, stekt eller wokat och ät den rykande het. Tycker du att maten smakar konstigt tveka inte att lämna den tillbaka. 

Om du skulle ändå drabbas av magsjuka drick mycket te med druvsocker. Glöm inte att ta med Imodium, travello eller dimor med på resan. Vätskeersättning i påsar är också bra att att ha med sig. Ett bra vaccin mot kolera och turistdiaré är Dukoral som tas 2-3 veckor innan resan och ger bra skydd. 

Ta gärna handsprit med dig på resan. Tvätta alltid händerna innan maten. Tänk på att även menyer på restauranger innehåller bakterier. Det är många som har hållit i dem innan dig. 
Läs hela inlägget »

Vi har nu fått vaccin mot Hepatit A. Om du ska ta din andra dos och det har gått längre tid än beräknad så försämras inte resultatet på grund av detta. Välkommen.

Läs hela inlägget »

Just nu råder det brist på hepatit A vaccin i Sverige och vi har enbart enstaka doser kvar. Vi ber alla våra kunder som fick SMS påminnelse angående påfyllning att avvakta till oktober. För dig som planerar att resa kan vi rekommendera Twinrix, ett kombinationsvaccin som innehåller skydd mot både Hepatit A och B. Du behöver ta 2 doser med en månads mellanrum inför din resa. Därefter tas påfyllnadsdos om 5 månader för långvarigt skydd. Hinner du inte ta 2 doser Twinrix innan resan så kan du ändå ta en dos vilket ger dig ett ganska bra skydd mot Hepatit A. Efter hemkomsten kan du ta dos 2 och 3 för att få ett långvarigt skydd mot både Hepatit A och B. Detta kan också vara ett alternativ istället för endast Hepatit A vaccin innan resan.

Läs hela inlägget »

Att resa är att upptäcka landets kultur och att smaka dess kulinära specialiteter. Maten är en spännande och viktig del av reseupplevelsen. Det finns mycket kultur i ett lands kök, hur man tillagar maten och vilken tradition som ligger bakom.
 
En av de populäraste efterrätterna i Italien är Tiramisu. Men vem upptäckte den? Det finns många olika historier och legender. Tre olika regioner i Italien, Toscana, Piemonte och Veneto påstår att Tiramisu blev upptäckt där. I Toscana säger de att Tiramisu upptäcktes av en sockerbagare från Sienna. Sockerbagaren ville hedra den snälle Hertigen av Toscana, Cosimo de Medici, som skulle göra ett besök där och han hittade på en efterrätt som är ganska lätt att göra. Han gjorde två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med en god mascarpone kräm emellan och sedan toppad med kakao. Hertigen tyckte så mycket om Tiramisu att han ville ta den till Florence och till hela världen. Sant eller inte sant, faktum är att Tiramisu är jättegott. Detta recept på tiramisu är smaskens!

Tiramisu från Toscana.
 

Tid: 20 minuter + 2 timmar i kylskåpet
4 portioner
 
Utrustning:
Elvisp
Form 15x 20 cm
 
Ingredienser:
2 äggulor
3 msk strösocker
2 msk amaretto (konjak eller annan likör)
225 g mascarpone
12 savoiardikex
1.5 dl starkt kaffe
2 msk kakao
 
Gör så här:
 
Vispa äggulorna tillsammans med sockret till en jämn smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning.

Brygg kaffet och häll det i en skål som det är lätt att doppa hela savoiardikexet i. Doppa kexen, en i taget och lägg sedan det blöta kexet i en form. Tänk på att doppa det jättesnabbt, ca 1 sekund och bara på en sida. Det ska inte vara för blött.

Lägg 6 kex på botten av formen och bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta hälften av kakao.

Lägg på 6 kex till och bred på resten av mascaropnesmeten. Sikta resten av kakao. Låt stå i kylskåpet ca 2 timmar.

Tiramisu blir bäst om man förbereder den dagen innan servering.

                                                   Smaklig  måltid!

Läs hela inlägget »

En kopp kaffe och till det en kaka, en bulle eller en smörgås är en svensk tradition. Överallt i Sverige pågår samma sak, en fika paus på förmiddagen och en till på eftermiddagen, vi svenskar är  en av världens största kaffekonsumenter. Men även om kaffedrickande är typiskt svensk så är inte kaffet svenskt precis. Så hur började det? Någon gång, någonstans i världen måste någon ha upptäckt kaffe.

Enligt en legend var det en etiopisk fåraherde vid namn Kaldi som på 300-talet uppmärksammade att hans getter betedde sig underligt. Ibland började de hoppa omkring utan orsak och var ovanligt fulla av eneri. Han följde efter getterna för att undersöka vad orsakade denna märkliga beteende och upptäckte att de åt röda bär från en buske. Varje gang de åt de röda bönorna fick de fnatt och skuttade oförtröttligt runt. Kaldi smakade på bönorna själv och tyckte att han blev ovanligt pigg av dem.

Kaldi gick till ett munkkloster och berättade för klostrets prior om sin upptäckt. Priorn bestämde sig för att själv undersöka de röda bären. Han plockade några och slog hett vatten över dem och drack sedan den mörka drycken. Även han blev piggare och märkte att han kunde hålla sig vaken längre än vanligt. Priorn bjöd därefter munkarna i klostret på kaffedrycken för att de skulle hålla sig vakna under bönerna på kvällen. Klostret började kallas så småningom
Det vakna klostret.

Odlandet av kaffeplantan spred sig så småningom från Etiopien med hjälp av muslimska pilgrimer som var på väg till Mecka och Medina. De tog med sig kaffebönor till Jemen, Arabien och Egypten.  Där blev drickandet av Kahweh en daglig vana. Så småningom spred sig vanan att dricka kaffe i hela världen och även i Sverige.

Läs hela inlägget »

Det började en vinterdag. Vi kände oss sugna på att resa igen och började fundera på att åka någonstans inte långt ifrån Sverige, där det är lagom varmt och det går att spela golf i mars. Vi bestämde oss att flyga till Algarve i Portugal. Det visade sig att det som planerades som en vanlig resa blev för oss början på en ny och otroligt spännande äventyr. Under en vecka upptäckte vi ett oförglömligt land med oändligt många spännande platser, med godmodiga och vänliga människor, fantastiskt goda vinerna från Alentejo, fisk- och skaldjurrestauranger där man alltid serverar dagsfärsk fisk. Vi glömmer aldrig smaken av fish and chips i Cabanas de Tavira som serverades direkt från stekpannan.

 Flygresan med Ryan Air från Skavsta till Faro tog knappt 4 timmar. Planet var fullbokat och det visade sig att många åkte dit för att spela just golf. Det sägs att Algarves milda och behagliga klimatet året attraherar många turister. Under sommaren får man nästan garanti för solen, under vintern kan det bli 15 grader, har man tur med vädret så kan det bli över 20 grader i januari.

 Så vad är så speciellt med Algarve? Namnet Algarve kommer från arabiskan al-Gharb och betyder länderna i väster. Det är morerna som lämnade tydliga spår i den portugisiska kulturen och arkitekturen som gav namnet åt Algarve. Influenser från den moriska tiden märks överallt, många hus i Portugal täcks av det dekorativa kaklet på husväggarna.


 

Kusten i Lagos, Algarve.

Vi bestämde oss att bara slappna av och njuta av solen, golfen och korta upptäcktsfärder in i landet. Vi hyrde en lägenhet i Cabanas nära Tavira, en liten pittoresk stad, bara 20 minuter från flygplatsen i Faro. Att hyra en bil genom blev inte så dyrt, det kostade bara 100 Euro. Det var en mysig etage lägenhet med en takterrass med utsikt över Atlanten. Vi satt där varje kväll, läste om Portugal och funderade på vad vi kunde hitta på dagen efter. 

Romersk bro i Tavira

Vi brukade börja dagen med en morgonpromenad på stranden i Manta Rota. Känslan av oändlighet, havet och stranden som aldrig tar slut var helt fantastisk. En total avslappning och lycka. De fantastiska, milsvida stränderna räknas faktiskt som de bästa i Europa. De sträcker sig längst med hela Algarve, vid Albufeira är de gömda bakom honungsfärgade sandstensklippor.Väster om Faro sträcker de sig nästan vid hela sydkusten. 

Sandstranden vid Manta Rota

 Öster om Faro hittade vi en naturreservat Ria Formosa Formosa som sträcker sig mellan Loulé, Faro, Olhao, Tavira och Vila Real de Santo Antonio. Ria Formosa räknas som en av 7 underverk i Portugal. Det är ett flodområde med sandrev, laguner och sumpmark som ständigt förändras beroende på ebb och flod. Det är även en boplats för många olika fågel- och djurarter. Storkar verkar vara ständiga besökare där, vi har sett många av dem i Ria Formosa och även mitt i Faro.

Ebb vid Ria Formosa 

Utsikten från Fabrika över Ria Formosa

Algarve är helt klart ett paradis för oss golfare. Det finns en mängd av golfbanor, flera med utsikt över Atlanten. Att spela golf i Algarves vackra natur blir en oförglömlig upplevelse. Benamor golf ligger i ett kuperat landskap nära Tavira med vacker utsikt ät all håll, Quinta da Ria en 18 hålls bana vid havet mellan Tavira och Vila Nova de Cacela. Castro Marim Golfe ligger i det stilla bergslandskapet norr om Castro Marim. 

Golfbanan Quinta da Ria slingrar sig i en vacker terräng med utsikt över Atlanten

 Den vackra naturen, dofterna av blommande buskar, blommor och träd och även en blogg Man ser floden av Anna och Jan fick oss att vilja upptäcka Portugal även bortom stranden och vinden från Atlanten.

Vi åkte på upptäcktsfärd in i landet mot Mertola. Vi valde en slingrande väg längst med floden Guadiana och upptäckte ett historiskt landskap med kuperade kullar och skog, byar, bondgårdar, slott och kyrkor. Vi upptäckte en fantastisk vandringsled som slingrade sig genom ängar med doftande ljung och fjärillavendel, genom skogar med kastanjeträd, pinjer och palmer. Det finns en speciell snårskogsvegetation i Portugal som kallas matos. Den består av bland annat salvia, rosmarin, vilda olivträd och vilda blommor. Doften av alla blommor och utsikten över små dalar och åsar när vi vandrade blev oförglömlig. Jorden i dalarna har en röd färg och där frodas Johannesbrödsträd, mandel, apelsin, citronträd och fikonbuskar. Vi läste att de fördes till Portugal av morerna.

 Johannesbrödträdet är en fascinerande träd. Det heter på arabiska kirat och har frökapslar som ser ut som en ärtbalja och innehåller proteinrika bönor. De används i bland annat i kakor.Smaken är väldigt specifik och påminner om choklad blandad med honung. Vi köpte en sorts marmelad gjort av Johannesbröd bönor. Gott! Mandelträd blommade faktiskt i mars när vi var där, jorden var helt täckt av vita blomblad. Jag läste någonstans att enligt legenden var det en morisk kung som lät plantera dem runt sitt slott och på landsbygden för att hans skandinaviska drottning som längtade hem skulle känna sig som i sitt hemland. De fallande vita blommorna skulle påminna henne om vintertiden i Skandinavien.

 På vägen till Mertola såg vi också fantastiska medeltida slott och enorma jordbruksmarker som brukats sedan romartiden. Det finns en spännande historia kring kusten och längst med Guardiana. Många kust och flod städer har sett generationer av sjöfartshandlare av olika härkomst, fenicier, greker, kelter, karthager, romare, morer och många andra som lämnade ett rikt arv efter sig som alla fantastiska slott och historiska byggnader.
 

 Vi kom hem efter en omtumlande resa, helt otrolig att man kan upptäcka så mycket på en så kort tid. Vi träffade en svensk par som berättade att de köpte en lägenhet i Tavira och åker dit så ofta de kan. Det är många svenskar som börjar upptäcka Portugal och köper lägenheter och hus där och vi förstår nu varför. Vi har redan bokat våra biljetter dit. Det är klart att vi återvänder för att se vad Portugal har har mer att erbjuda oss.

 Om du vill vill läsa mer om livet i Portugal läs bloggen Man ser floden av Anna och Jan. http://www.portugal-alentejo.se/Den har inspirerat oss, kanske kan den inspirera dig med.

 Text och foto: Copyright Vaccinationinorrkoping.se/resorochvaccin

Läs hela inlägget »
[googlea96fadb9f81aeb5e.html]