[googlea96fadb9f81aeb5e.html]

Vi får ofta frågor om pneumokockvaccin även skyddar mot lunginflammation orsakad av coronaviruset. Pneumokockvaccin skyddar mot lunginflammation som är orsakad av pneumokocker. Just nu finns inget vaccin som skyddar mot det nya coronaviruset. 

Läs hela inlägget »

Det är viktigt att vi hjälps åt att minska ökningen på Corona smittspridning så alla som blir allvarligt sjuka dessa dagar får komma på akutmottagning och få den hjälp de behöver. När många blir sjuka samtidigt på grund av covid-19 dvs Coronaviruset, belastas sjukvården. Blir väldigt många svårt sjuka och behöver intensiv vård så kanske mäktar sjukvården inte med det till slut. Så alla kan göra en viktig insats och bidra till att begränsa smittan. Hur gör vi det?

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Noggrant och ofta. Använd handspritt om du har det hemma. Ta inte någon i hand just nu. Stanna hemma om du känner dig hängig, sjuk, har feber, snuva, halsont och hosta - till symtomen gått över och ytterligare 2 dygn. Du ska alltså inte gå till förskola, skola eller jobb och inte heller till fritidsaktiviteter och sammankomster. Ta ditt ansvar och för inte smittan vidare.

Gå hem direkt vid förkylningssymptom. OCH STANNA HEMMA! Tycker du att det spelar ingen roll, att för de flesta är covid-19 en lindrig sjukdom? Tänk då på att för den personen som är i riskgruppen och har allvarlig underliggande sjukdom kan covid-19 bli livshotande. Det kan vara äldre grannen som åker hiss med dig, det kan vara den trevliga kassörskan i affären som har diabetes, småbarnsmamman med svår immunsjukdom som sitter bredvid dig i bussen, det är också tonåringen i affären som tar cellgiftsbehandling och hoppas på att bli frisk. Genom att visa hänsyn och använda sunt förnuft räddar du kanske någons liv när du stannar hemma.

Begränsa dina sociala kontakter även om du är frisk för att hålla nere hastigheten på smittospridningen. Träffa inte dina kompisar som är lite förkylda men hjälp till med veckohandlingen. Fråga dina äldre grannar om de behöver hjälp med att handla mat. Ställ matkassen utanför dörren. Be grannen om hjälp om du är sjuk. Gå inte till affären!

Ställ in det stora födelsedagskalaset, flytta det framåt i tiden. Hoppa över den där fredagsfikan på cafét, ta take away istället eller beställ mat på nätet.

Om du känner dig mycket sjuk ring 1177. Om du har svårt att andas ring 112.  Det finns mer information om covid-19 på 1177.se. Har du allmänna frågor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 alla dagar dygnet runt.

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

TBE eller fästingöverförd hjärninflammation är en allvarlig virussjukdom som kan överföras till människa via fästingbett. Det är viktigt att vaccinera sig mot TBE om du kommer att vistas i områden där smittan förekommer. Ett bett kan räcka för att bli smittad. Antalet rapporterade TBE - fall i Sverige är fortfarande stort. Det finns ingen botande behandling mot sjukdomen men det finns vaccin både för barn och vuxna. Vaccinet ger bra skydd mot TBE. TBE vaccination rekommenderas till dig som är fast- eller sommarboende i oråden med smittrisk samt personer som vistas i skog och mark, vid insjö eller ska resa till Åland, Baltikum, Central- eller Östeuropa.
Hur skyddar du dig?
Du kan vaccinera dig mot TBE enligt följande schema:
Dos 1: dag 0
Dos 2: 1 - 3 månader
Dos 3: 9 - 12 månader
Dos 4: (Booster) 3 år
 
 Efter dos 4 bör du ta en dos vart femte år
Har man fyllt 50 bör 3 doser tas som startdos, dos två 1 mån, dos tre 3mån efter första dosen. Sedan en dos efter ett år och därefter var tredje år.
#tbe#fasting#vaccinationinorrköping www.vaccinationstjanst.se

Läs hela inlägget »

Vi har börjat vaccinera mot årets influensa. Influensa viruset sprids genom hosta och nysningar eller vid kontakt med en sjuk person. Vanliga symtom är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Om du vaccinerar dig mot influensa får du ett bättre skydd mot sjukdomen. Ibland kan man bli sjuk ändå men då blir symtomen mildare.  Om du planerar en flygplansresa så kan du fundera på att ta influensavaccin. Det är lätt att bli smittad vid längre flygplansresor speciellt om man sitter nära någon som är sjuk. 
Influensavaccin kostar 300 kr hos oss. 

Läs hela inlägget »

Det märks att fler och fler i Norrköping oroar sig för mässling efter det pågående utbrottet i Göteborgstrakten. Det är många som har vaccinerat sig hos oss under januari och februari månad. Vi får många frågor om sjukdomen och i enlighet med Folkinstitutets riktlinjer rekommenderar vi alla som ska åka utomlands och som är osäkra om de har skydd att vaccinera sig. Risken att smittas i Sverige är inte så stor däremot är den mycket högre i många andra länder. Om du är osäker och inte kommer ihåg om du har vaccinerats eller haft sjukdomen så kan du vaccinera dig, det är ofarligt att vaccinera sig igen. Alla barn erbjuds idag vaccination inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Vilket vaccin rekommenderas för vuxna?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar kombinationsvaccin dvs MMR som skyddar mot mässling samt även påssjuka och röda hund. Endast kombinationsvaccinet finns idag tillgängligt i Sverige.
För fullgott skydd mot mässling bör man ta två doser. Doserna ges med minst 2-3 månaders intervall.  

Vad är mässling, påssjuka och röda hund?
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till allvarligt sjukdomstillstånd och komplikationer, t.ex. lung- och hjärninflammation hos både barn och vuxna.
Påssjuka är en sjukdom som kan orsaka inflammation av spottkörtlar och hjärnhinneinflammation samt även angripa testiklar, äggstockar och bukspottskörteln.
Röda hund är vanligen en lindrig infektion. Den kan ge hudutslag eller kan vara helt symtomfri. Men för gravida kvinnor däremot som infekteras under tidig graviditet (första 3 månader) innebär detta en mycket hög risk - upp till 90 procent - för allvarliga fosterskador. Därför är det särskilt viktigt att kvinnor i fertil ålder har ett skydd mot röda hund. Eftersom MRR-vaccinet inte får ges under pågående graviditet är det viktigt att de som saknar immunitet vaccineras före en graviditet. Vaccinet kan också ges efter förlossningen om det upptäcks att kvinnor saknar immunitet, som skydd inför en eventuell ny graviditet.
 
Symptom på mässling
Den som smittas av mässling kan få symtom som liknar luftvägsinfektion, torrhosta, ont i halsen, hög feber och irriterade ögon. Efter några dagar får man även utslag. Oftast blir man frisk inom två veckor men man kan bli väldigt sjuk under sjukdomstiden.

Vem behöver vaccinera sig mot mässling? 
Personer som är födda i Sverige före 1960 har nästan alltid haft mässling som barn. Du som är född mellan 1960 och 1980 kan behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd mot mässling, om du inte har haft sjukdomen. En liten del av befolkningen som är född mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin. Du som är född mellan 1970 och 1980 har oftast fått endast en dos vaccin, en påfyllnadsdos rekommenderas då. Sedan mitten av 1980-talet har däremot 90–97 procent av alla barn vaccinerats.
Du som är uppvuxen utanför Sverige kan också behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd, om du inte har haft mässling. 

Källor: Folkhälsomyndigheten.se
                1177 Vårdguiden
 

Läs hela inlägget »

Sänkt åldersgräns för en extra vaccindos från 60 till 50 års ålder 
Personer som har fyllt 50 år och ska påbörja sin TBE vaccination rekommenderas att ta 3 startdoser. Vaccinationsschema är enligt följande:
Dos 1
Dos 2: 1 månad efter första dosen
Dos 3:  1-2 månader efter den andra dosen
Dos 4:  5 -12 månader efter tredje dosen
När du har fått din fjärde dos enligt detta schema gäller skyddseffekten i 3 år. För att behålla skyddet längre än så behöver du ta en femte dos vaccin 3 år efter den fjärde dosen vaccin. Därefter rekommenderas en ny dos vaccin var 3:e år.

Läs hela inlägget »
Blir man magsjuk på resan så kan det det förstöra semestern och kan vara farlig för din hälsa. Därför är det viktigt att tänka på en del saker innan och under resan.
Man kan ju få en viss reaktion från magen de första dagarna vilket kan bero på att magen är ovan vid maten och bakteriefloran. Att äta vegetariskt, frukt, wokade grönsaker med ris eller nudlar är ett bra sätt att att undvika magbesvär. Undvik gärna glass, såser som t.ex köttfärssås, råa sallader, rå fisk och kött. Drick vatten bara från flaskan och avstå från is. Ät bara frukt du kan skala och se till att maten är nylagad, ordentligt kokt, stekt eller wokat och ät den rykande het. Tycker du att maten smakar konstigt tveka inte att lämna den tillbaka. 

Om du skulle ändå drabbas av magsjuka drick mycket te med druvsocker. Glöm inte att ta med Imodium, travello eller dimor med på resan. Vätskeersättning i påsar är också bra att att ha med sig. Ett bra vaccin mot kolera och turistdiaré är Dukoral som tas 2-3 veckor innan resan och ger bra skydd. 

Ta gärna handsprit med dig på resan. Tvätta alltid händerna innan maten. Tänk på att även menyer på restauranger innehåller bakterier. Det är många som har hållit i dem innan dig. 
Läs hela inlägget »

Vi får ofta frågor om pneumokockvaccin även skyddar mot lunginflammation orsakad av coronaviruset. Pneumokockvaccin skyddar mot lunginflammation som är orsakad av pneumokocker. Just nu finns inget vaccin som skyddar mot det nya coronaviruset. 

Läs hela inlägget »

Det är viktigt att vi hjälps åt att minska ökningen på Corona smittspridning så alla som blir allvarligt sjuka dessa dagar får komma på akutmottagning och få den hjälp de behöver. När många blir sjuka samtidigt på grund av covid-19 dvs Coronaviruset, belastas sjukvården. Blir väldigt många svårt sjuka och behöver intensiv vård så kanske mäktar sjukvården inte med det till slut. Så alla kan göra en viktig insats och bidra till att begränsa smittan. Hur gör vi det?

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Noggrant och ofta. Använd handspritt om du har det hemma. Ta inte någon i hand just nu. Stanna hemma om du känner dig hängig, sjuk, har feber, snuva, halsont och hosta - till symtomen gått över och ytterligare 2 dygn. Du ska alltså inte gå till förskola, skola eller jobb och inte heller till fritidsaktiviteter och sammankomster. Ta ditt ansvar och för inte smittan vidare.

Gå hem direkt vid förkylningssymptom. OCH STANNA HEMMA! Tycker du att det spelar ingen roll, att för de flesta är covid-19 en lindrig sjukdom? Tänk då på att för den personen som är i riskgruppen och har allvarlig underliggande sjukdom kan covid-19 bli livshotande. Det kan vara äldre grannen som åker hiss med dig, det kan vara den trevliga kassörskan i affären som har diabetes, småbarnsmamman med svår immunsjukdom som sitter bredvid dig i bussen, det är också tonåringen i affären som tar cellgiftsbehandling och hoppas på att bli frisk. Genom att visa hänsyn och använda sunt förnuft räddar du kanske någons liv när du stannar hemma.

Begränsa dina sociala kontakter även om du är frisk för att hålla nere hastigheten på smittospridningen. Träffa inte dina kompisar som är lite förkylda men hjälp till med veckohandlingen. Fråga dina äldre grannar om de behöver hjälp med att handla mat. Ställ matkassen utanför dörren. Be grannen om hjälp om du är sjuk. Gå inte till affären!

Ställ in det stora födelsedagskalaset, flytta det framåt i tiden. Hoppa över den där fredagsfikan på cafét, ta take away istället eller beställ mat på nätet.

Om du känner dig mycket sjuk ring 1177. Om du har svårt att andas ring 112.  Det finns mer information om covid-19 på 1177.se. Har du allmänna frågor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 alla dagar dygnet runt.

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

TBE eller fästingöverförd hjärninflammation är en allvarlig virussjukdom som kan överföras till människa via fästingbett. Det är viktigt att vaccinera sig mot TBE om du kommer att vistas i områden där smittan förekommer. Ett bett kan räcka för att bli smittad. Antalet rapporterade TBE - fall i Sverige är fortfarande stort. Det finns ingen botande behandling mot sjukdomen men det finns vaccin både för barn och vuxna. Vaccinet ger bra skydd mot TBE. TBE vaccination rekommenderas till dig som är fast- eller sommarboende i oråden med smittrisk samt personer som vistas i skog och mark, vid insjö eller ska resa till Åland, Baltikum, Central- eller Östeuropa.
Hur skyddar du dig?
Du kan vaccinera dig mot TBE enligt följande schema:
Dos 1: dag 0
Dos 2: 1 - 3 månader
Dos 3: 9 - 12 månader
Dos 4: (Booster) 3 år
 
 Efter dos 4 bör du ta en dos vart femte år
Har man fyllt 50 bör 3 doser tas som startdos, dos två 1 mån, dos tre 3mån efter första dosen. Sedan en dos efter ett år och därefter var tredje år.
#tbe#fasting#vaccinationinorrköping www.vaccinationstjanst.se

Läs hela inlägget »

Vi har börjat vaccinera mot årets influensa. Influensa viruset sprids genom hosta och nysningar eller vid kontakt med en sjuk person. Vanliga symtom är hosta, hög feber och värk i huvud, muskler och leder. Om du vaccinerar dig mot influensa får du ett bättre skydd mot sjukdomen. Ibland kan man bli sjuk ändå men då blir symtomen mildare.  Om du planerar en flygplansresa så kan du fundera på att ta influensavaccin. Det är lätt att bli smittad vid längre flygplansresor speciellt om man sitter nära någon som är sjuk. 
Influensavaccin kostar 300 kr hos oss. 

Läs hela inlägget »

Det märks att fler och fler i Norrköping oroar sig för mässling efter det pågående utbrottet i Göteborgstrakten. Det är många som har vaccinerat sig hos oss under januari och februari månad. Vi får många frågor om sjukdomen och i enlighet med Folkinstitutets riktlinjer rekommenderar vi alla som ska åka utomlands och som är osäkra om de har skydd att vaccinera sig. Risken att smittas i Sverige är inte så stor däremot är den mycket högre i många andra länder. Om du är osäker och inte kommer ihåg om du har vaccinerats eller haft sjukdomen så kan du vaccinera dig, det är ofarligt att vaccinera sig igen. Alla barn erbjuds idag vaccination inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Vilket vaccin rekommenderas för vuxna?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar kombinationsvaccin dvs MMR som skyddar mot mässling samt även påssjuka och röda hund. Endast kombinationsvaccinet finns idag tillgängligt i Sverige.
För fullgott skydd mot mässling bör man ta två doser. Doserna ges med minst 2-3 månaders intervall.  

Vad är mässling, påssjuka och röda hund?
Mässling är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till allvarligt sjukdomstillstånd och komplikationer, t.ex. lung- och hjärninflammation hos både barn och vuxna.
Påssjuka är en sjukdom som kan orsaka inflammation av spottkörtlar och hjärnhinneinflammation samt även angripa testiklar, äggstockar och bukspottskörteln.
Röda hund är vanligen en lindrig infektion. Den kan ge hudutslag eller kan vara helt symtomfri. Men för gravida kvinnor däremot som infekteras under tidig graviditet (första 3 månader) innebär detta en mycket hög risk - upp till 90 procent - för allvarliga fosterskador. Därför är det särskilt viktigt att kvinnor i fertil ålder har ett skydd mot röda hund. Eftersom MRR-vaccinet inte får ges under pågående graviditet är det viktigt att de som saknar immunitet vaccineras före en graviditet. Vaccinet kan också ges efter förlossningen om det upptäcks att kvinnor saknar immunitet, som skydd inför en eventuell ny graviditet.
 
Symptom på mässling
Den som smittas av mässling kan få symtom som liknar luftvägsinfektion, torrhosta, ont i halsen, hög feber och irriterade ögon. Efter några dagar får man även utslag. Oftast blir man frisk inom två veckor men man kan bli väldigt sjuk under sjukdomstiden.

Vem behöver vaccinera sig mot mässling? 
Personer som är födda i Sverige före 1960 har nästan alltid haft mässling som barn. Du som är född mellan 1960 och 1980 kan behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd mot mässling, om du inte har haft sjukdomen. En liten del av befolkningen som är född mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin. Du som är född mellan 1970 och 1980 har oftast fått endast en dos vaccin, en påfyllnadsdos rekommenderas då. Sedan mitten av 1980-talet har däremot 90–97 procent av alla barn vaccinerats.
Du som är uppvuxen utanför Sverige kan också behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd, om du inte har haft mässling. 

Källor: Folkhälsomyndigheten.se
                1177 Vårdguiden
 

Läs hela inlägget »

Sänkt åldersgräns för en extra vaccindos från 60 till 50 års ålder 
Personer som har fyllt 50 år och ska påbörja sin TBE vaccination rekommenderas att ta 3 startdoser. Vaccinationsschema är enligt följande:
Dos 1
Dos 2: 1 månad efter första dosen
Dos 3:  1-2 månader efter den andra dosen
Dos 4:  5 -12 månader efter tredje dosen
När du har fått din fjärde dos enligt detta schema gäller skyddseffekten i 3 år. För att behålla skyddet längre än så behöver du ta en femte dos vaccin 3 år efter den fjärde dosen vaccin. Därefter rekommenderas en ny dos vaccin var 3:e år.

Läs hela inlägget »
Blir man magsjuk på resan så kan det det förstöra semestern och kan vara farlig för din hälsa. Därför är det viktigt att tänka på en del saker innan och under resan.
Man kan ju få en viss reaktion från magen de första dagarna vilket kan bero på att magen är ovan vid maten och bakteriefloran. Att äta vegetariskt, frukt, wokade grönsaker med ris eller nudlar är ett bra sätt att att undvika magbesvär. Undvik gärna glass, såser som t.ex köttfärssås, råa sallader, rå fisk och kött. Drick vatten bara från flaskan och avstå från is. Ät bara frukt du kan skala och se till att maten är nylagad, ordentligt kokt, stekt eller wokat och ät den rykande het. Tycker du att maten smakar konstigt tveka inte att lämna den tillbaka. 

Om du skulle ändå drabbas av magsjuka drick mycket te med druvsocker. Glöm inte att ta med Imodium, travello eller dimor med på resan. Vätskeersättning i påsar är också bra att att ha med sig. Ett bra vaccin mot kolera och turistdiaré är Dukoral som tas 2-3 veckor innan resan och ger bra skydd. 

Ta gärna handsprit med dig på resan. Tvätta alltid händerna innan maten. Tänk på att även menyer på restauranger innehåller bakterier. Det är många som har hållit i dem innan dig. 
Läs hela inlägget »
[googlea96fadb9f81aeb5e.html]