[googlea96fadb9f81aeb5e.html]

Skydd och försäkring


                                                    Skydda dig och ditt barn mot solen
 
Vi reser på solsemester och det är viktigt att tänka på att vår hud måste hinna vänja sig vid solen. Det gäller särskilt vid vinterresor då vi är extra känsliga för solen. Din semester kan bli förstörd om du solar för mycket från allra första dagen. Hög exponering av solen kan orsaka brännskador, solsting och kan även bidra till utvecklingen av cancer.

Sola gradvis, vänj din kropp vid solen. Sola inte mellan 11-15 då solen är som starkast.
Ligg inte hela tiden på stranden, rör på dig, promenera gärna på stranden ,svalka dig i havet eller i poolen.
Använd solskyddsfaktor 30 de första dagarna och sitt gärna i skuggan särskilt om du har ljushud. Du blir brun även i skuggan.
Använd alltid keps eller hatt när du är exponerad för solen.
Skydda öronen, näsan och axlarna. Använd gärna t- shirt och exponera dig inte för solen hela dagen.
Använd solglasögon, de skyddar från solens skadliga strålar.
Tank på att för mycket solande gör att huden bli torr och åldras snabbare . Smörj dig alltid efter solbad med en eftersolkräm. Om du ändå blir bränd ta en paus från solandet ett par dagar. Sök läkarvård om du har fått kraftig brännskada.
Drick mycket vatten! Tänk på att alkohol, kaffe och läsk torkar ut och varva gärna med vatten.

Reser du med små barn? 
Om du planerar att resa med små barn behöver du tänka på en del saker för att resan ska bli bekväm och säker för hela familjen. I 1177 vårdguiden hittar du råd om vad du ska tänka på innan du reser.

Skydda din semestermage

Sjukdomar kan spridas med mat och vatten. Läs här hur du kan skydda din semestermage. 

 Försäkring
 
Kontrollera att du är ordentligt försäkrad under resan. Din resa kan bli mycket dyr om du saknar reseskydd. Kontrollera ditt försäkringsskydd och och vad den täcker. Komplettera den vid behov. Hör med din resebyrå och ditt försäkringsbolag. Komplettera eventuellt med en reseförsäkring, du kan kanske även överväga avbeställningsskydd. Är du gravid? Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller
EU kortet från försäkringskassan- Ansök här och ha det med på resan.

 Bankkort
 
Kontrollera att du inte har någon regionsspärr på ditt bankkort innan resan. Ha gärna med dig två kort på resan och lämna det ena kortet i en säkerhetsbox på hotellet. Om olyckan är framme och du tappar bort ditt bankkort eller blir av med kortet på annat sätt är det bra att ha med sig ett extra kort. Tänk på att aldrig lämna ifrån dig ditt kort utan uppsyn, för att undvika att någon får tag på dina kortuppgifter. Det kan även vara smart att ha en speciell resekort där du överför bara den summan som du tror behövs på resan. På detta sätt skyddar du dina pengar hemma om kortet blir stulen eller borttappat.

Kontrollera gärna med din bank vad de har för rekommendationer när du använder ditt kort utomlands. Vissa banker erbjuder även reseförsäkringar via bankkort.

Första hjälpen
 
Röda korset har gjort en Första Hjälpen App.

Gå in på "Play Butik" om du har en Android och på "App Store" om du har en Iphone och sök efter: "Röda Korset" för att ladda ner appen.

Pass

 Ha aldrig med dig passet i väskan när du är utomlands ifall att du blir av med din väska. Ha alltid med dig en kopia på ditt pass utifall du skulle bli av med passet. 

[googlea96fadb9f81aeb5e.html]